Korpus gęsi z szyją
Opis
Korpus gęsi z szyją to ciemnoszary, zwarty kawałek mięsa z kośćmi, resztkami skóry i tłuszczu, o intensywnym, głębokim, lekko słodkawym smaku typowym dla gęsiny. Przy długim gotowaniu uwalnia bogaty, esencjonalny aromat i tworzy żelatynowy wywar dzięki dużej zawartości kolagenu z kości i tkanki łącznej. Pod względem odżywczym dostarcza pełnowartościowego białka, kolagenu, witamin z grupy B, żelaza i cynku, a także znacznej ilości tłuszczu energetycznego (zarówno kwasów nasyconych, jak i jednonienasyconych). Wywar z korpusu wspiera stawy, skórę i trawienie, lecz warto kontrolować spożycie tłuszczu. Najczęściej używa się go do mocnych bulionów, sosów, gęstych zup, risotta, duszeń oraz do wytapiania smalcu gęsiego. Korpus przechowuj w chłodziarce do 1–2 dni lub szczelnie zapakowany w zamrażarce do 6 miesięcy. Rozmrażaj w lodówce, unikaj krzyżowego zanieczyszczenia i gotuj dokładnie, aby uzyskać klarowny, bezpieczny wywar.