Pancetta lub boczek wędzony
Opis
Pancetta (włoski peklowany boczek, zwykle nie wędzony) lub boczek wędzony to plastry mięsa z brzucha wieprzowego o wyraźnym, słonym, lekko słodkawym smaku; pancetta ma delikatniejszy, mięsno-tłusty profil, natomiast boczek wędzony dodaje charakterystycznej nuty dymu. Wyglądem charakteryzuje się warstwami różowego mięsa i kremowej tłuszczowej siatki, które po podsmażeniu stają się chrupiące i aromatyczne. Produkt jest bogaty w energię, białko, tłuszcze (w tym nasycone) oraz sód, a także dostarcza witamin z grupy B, selenu i żelaza, więc może wspierać uzupełnienie składników odżywczych przy umiarkowanym spożyciu. W kuchni używa się go do wzbogacania smaku makaronów (np. carbonara), risotto, zup, omletów, sałatek i dań duszonych, a także jako tłuszcz do smażenia warzyw i przyprawiania potraw. Przechowywać w lodówce w oryginalnym opakowaniu lub szczelnie owinięte folią/aluminiową tacką w temperaturze do 4°C i zużyć w ciągu kilku dni po otwarciu; produkty vacuum można przechowywać dłużej, a surowy lub wędzony boczek można zamrażać do 2–3 miesięcy, rozmrażając w lodówce.