Sok ze szpinaku
Opis
Sok ze szpinaku ma intensywny zielony, nieco mętny kolor i świeży, lekko trawiasty, ziemisty smak z delikatną słodyczą. Jest skoncentrowanym źródłem witamin A, C i K, kwasu foliowego, żelaza, potasu, azotanów i przeciwutleniaczy przy bardzo niskiej kaloryczności, dlatego regularne, umiarkowane spożycie może wspierać zdrowie oczu, układ krążenia, regulację ciśnienia oraz metabolizm kostny i krwiotwórczy. W kuchni sprawdza się w koktajlach, smoothie, świeżych sokach mieszanych z owocami, dressingach, zupach, sosach i pesto, gdzie łagodzi smak warzyw i wzbogaca kolor. Przechowuj sok w szczelnym szklanym pojemniku w lodówce do 24–48 godzin, a dłużej mroź w porcjach (kostki lodu) do kilku miesięcy. Osoby z kamicą nerkową powinny ograniczać ilość ze względu na szczawiany.