Suszone papryczki guajillo
Opis
Suszone papryczki guajillo mają intensywny, owocowo-korzenny aromat z łagodną do umiarkowanej ostrością, oferując nuty suszonych śliwek, pomidorów i delikatnej dymności; wizualnie są gładkie, błyszczące i o głębokim czerwono-brązowym kolorze. Pod względem odżywczym są niskokaloryczne i bogate w witaminy A i C oraz przeciwutleniacze, a zawarta w nich kapsaicyna wykazuje właściwości przeciwzapalne, poprawiają metabolizm i wspiera zdrowie sercowo-naczyniowe jako element zrównoważonej diety. W kuchni guajillo sprawdza się doskonale w salsach, mole, adobo, sosach do mięs, zupach i duszonych potrawach; przed użyciem często się je namacza, blenduje lub praży, dobrze komponując się z czosnkiem, kuminem, oregano i pomidorami. Przechowuj całe suszone papryczki w szczelnym pojemniku w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu, a dla dłuższej świeżości rozważ lodówkę lub zamrażarkę; po namoczeniu wykorzystaj je szybko.