Główka czosnku
Opis
Główka czosnku to zgrupowanie ząbków owiniętych cienką, papierową skórką o barwie od białej do fioletowawej; po przekrojeniu uwalnia intensywny, ostry aromat i pikantny, lekko piekący smak, który łagodnieje i nabiera słodyczy po upieczeniu. Pod względem odżywczym czosnek jest niskokaloryczny, dostarcza witaminy C i B6, manganu oraz związków siarkowych, przede wszystkim allicyny, która ma udokumentowane właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i wspierające zdrowie układu sercowo-naczyniowego. W kuchni główka czosnku to podstawowy aromat w sosach, zupach, marynatach, smażeniach i pieczeniach, doskonale łączy się z mięsem, warzywami, makaronem i ziołami. Przechowywać należy całe główki w chłodnym, suchym i przewiewnym miejscu, w temperaturze pokojowej; po rozdzieleniu ząbki najlepiej zużyć w ciągu tygodnia, a obranego czosnku nie przechowywać długo w oleju bez odpowiedniego chłodzenia ze względów bezpieczeństwa.