Kiełbasa podsuszana wiejska
Opis
Kiełbasa podsuszana wiejska ma intensywny, lekko wędzony i słono-pieprzny smak z wyraźną nutą czosnku i ziół; wyglądem przypomina krągłą, ciemnoczerwoną kiełbasę z marmurkowatymi wstawkami tłuszczu i zwartą, lekko sprężystą strukturą, która dobrze się kroi. Aromat jest apetyczny, niekiedy delikatnie kwaśny, gdy stosowana jest naturalna fermentacja, co dodaje głębi smaku. Pod względem odżywczym kiełbasa jest dobrym źródłem białka, witamin z grupy B, żelaza i cynku, dostarcza skoncentrowanej energii i sytości, jednak zawiera też stosunkowo dużo tłuszczu i soli, dlatego warto spożywać ją umiarkowanie. Świetnie pasuje jako przekąska na desce wędlin, do kanapek, zapiekanek, zup, gulaszy i farszy, a także do jajek czy sałatek z dodatkiem pikantnych akcentów. Przechowuj w lodówce zawiniętą w papier lub w próżniowo zapakowane, a dłużej przechowuj porcje w zamrażarce; nie wystawiaj na działanie wilgoci ani wysokiej temperatury.