Kurki (świeże)
Opis
Kurki świeże mają charakterystyczny, lekko orzechowy i ziemisty smak z subtelną słodyczą; wyróżniają się jasnożółtą do bursztynowej barwą, nieregularnym, lejkowatym kształtem i delikatną, mięsistą konsystencją. Są niskokaloryczne, bogate w błonnik i białko roślinne oraz witaminy z grupy B, a po ekspozycji na światło mogą dostarczać również witaminy D; zawierają minerały takie jak potas i miedź oraz przeciwutleniacze (m.in. ergothioneinę), które wspierają odporność i zdrowie układu sercowo‑naczyniowego. W kuchni kurki znakomicie pasują do szybkiego smażenia na maśle, kremowych sosów, jaj, risotto, zup i dań z makaronem oraz jako aromatyczny dodatek do mięs czy dań leśnych. Przechowywać je najlepiej w lodówce w papierowej torbie lub pojemniku z wentylacją, nie myć przed schowaniem, a czyścić szczoteczką lub przetrzeć; świeże zachowują jakość kilka dni, można je też wcześniej poddusić i zamrozić lub zakonserwować przez suszenie czy marynowanie.