Mielona jagnięcina
Opis
Mielona jagnięcina ma wyrazisty, lekko słodkawo‑dziki smak z delikatną, soczystą teksturą; mięso jest różowo‑czerwone z wyraźnymi pasmami tłuszczu, które nadają potrawom głębię smaku i wilgotność. Jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin z grupy B, przede wszystkim B12 i niacyny, a także żelaza, cynku i selenu; jagnięcina od chowu pastwiskowego zawiera ponadto korzystne kwasy tłuszczowe omega‑3. Spożywana umiarkowanie wspiera regenerację mięśni, transport tlenu i odporność, choć ze względu na zawartość tłuszczu warto ją bilansować w diecie. Mielona jagnięcina świetnie nadaje się do kofty, kebabów, burgerów, klopsów, zapiekanek, sosów mięsnych i nadzień do warzyw, dobrze komponując się z miętą, czosnkiem, kuminem i kolendrą. Przechowywać w lodówce do 1–2 dni w szczelnym opakowaniu lub zamrozić do około 3 miesięcy; rozmrażać w lodówce i smażyć/dusić do wewnętrznej temperatury około 71°C, aby zachować bezpieczeństwo i soczystość.