Serek kremowy typu philadelphia
Opis
Serek kremowy typu philadelphia to gładki, biały do lekko kremowego serek o delikatnym, lekko kwaśnym smaku i aksamitnej konsystencji, łatwo rozsmarowujący się i łączący smaki. Wartości odżywcze obejmują białko i wapń oraz witaminę A, przy czym zawartość tłuszczu i energii bywa umiarkowanie wysoka; dostępne są też wersje light z mniejszą ilością tłuszczu. Dzięki białku serek wspomaga uczucie sytości, a wapń wspiera zdrowie kości, jednak ze względu na tłuszcze nasycone warto spożywać go z umiarem. Kulinarne zastosowania są wszechstronne: baza do past, dipów i serników, składnik kremów do ciast, dodatków do kanapek, sosów, farszów czy zimnych sałatek, doskonale komponuje się z ziołami, owocami i wędzonym łososiem. Przechowywać w lodówce w oryginalnym opakowaniu lub szczelnym pojemniku w temperaturze 2–6°C; po otwarciu spożyć w ciągu około 5–7 dni, a zamrażanie nie jest zalecane ze względu na zmianę tekstury.