Świeże szparagi
Opis
Świeże szparagi mają delikatny, lekko orzechowy i zielny smak oraz smukłe pędy z jędrnymi główkami; występują w odmianach zielonej, białej i fioletowej, różniących się intensywnością aromatu i teksturą. Są niskokaloryczne, bogate w błonnik, kwas foliowy, witaminy K, C, A i E oraz minerały jak żelazo i potas, a także przeciwutleniacze i prebiotyczne inuliny wspierające trawienie i zdrowie układu krążenia. W kuchni sprawdzają się gotowane na parze, grillowane, pieczone czy szybko smażone, świetnie łącząc się z jajkami, rybami, drobiem, risotto, sałatkami i lekkimi sosami na bazie cytryny lub masła. Przechowuj nieumyte, owinięte wilgotną ściereczką lub stojące w szklance z wodą w lodówce; najlepiej zużyć w ciągu 3–4 dni, a przed użyciem obetnij zdrewniałe końcówki.