Menu

Cukier (kruszonka)

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Cukier stosowany do kruszonki to najczęściej drobnoziarnisty biały cukier granulowany lub cukier puder, o słodkim, czystym smaku i drobnych, błyszczących kryształkach które przy zapiekaniu sprzyjają karmelizacji i chrupkości. W formie kruszonki cukier łączy się z masłem i mąką, tworząc złocistą, kruszącą się strukturę o przyjemnej słodyczy i lekko maślanym aromacie. Pod względem odżywczym cukier dostarcza głównie łatwo przyswajalnych węglowodanów i kalorii bez istotnych witamin czy białka, działa jako szybkie źródło energii, lecz powinien być spożywany umiarkowanie. W kuchni sprawdza się idealnie jako składnik kruszonki do owoców, ciast, babeczek i deserów, pomaga także w karmelizowaniu i równoważeniu kwasowości. Przechowywać go należy szczelnie zamknięty w suchym, chłodnym miejscu, z dala od wilgoci i silnych zapachów, aby zachował sypkość i świeżość.

Wartości odżywcze (na 100g)

387 kcal Kalorie
0,0g Białko
100,0g Węglowodany
0,0g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Rolada makowo‑pomarańczowa z kruszonką migdałową (wersja Słodki Blog)

⏱️ 180 min 🟡 medium

🥗 Podobne składniki

Kurczak cały

Rostbef wołowy

Masło (do podsmażenia jabłek)

🥬

Biały cukier

Ziemniaki sałatkowe

Rukola (opcjonalna do podania)

🆕 Najnowsze przepisy

Andyjska Miska Mocy z Quinoa, Wędzonym Batatem i Kremem z Awokado

⏱️ 75 min 👁 52

Tarta 'Ogródkowe Skarby' na Ziołowym Spodzie

⏱️ 90 min 👁 63

Pieczone ziemniaki w ziołowej soli z kremowym gzikiem chrzanowym

⏱️ 75 min 👁 32

Kremowa Zapiekanka z Młodej Kapusty z Białą Kiełbasą pod Koperkową Kruszonką

⏱️ 75 min 👁 35

🎲 Losowy przepis

Spróbuj czegoś nowego!

Doro Wat etiopski

⏱️ 120 min 📂 Dania główne

📰 Najnowsze aktualności

24.12.2025 · Porady

Jak przechowywać posiekane pistacje, żeby dłużej się trzymały

23.12.2025 · Porady

Najczęstsze błędy przy gotowaniu owsianki z owocami

23.12.2025 · Porady

Jak przechowywać karkówkę wieprzową, żeby dłużej się trzymała?

Zobacz wszystkie aktualności →