Cukier (kruszonka)
Opis
Cukier stosowany do kruszonki to najczęściej drobnoziarnisty biały cukier granulowany lub cukier puder, o słodkim, czystym smaku i drobnych, błyszczących kryształkach które przy zapiekaniu sprzyjają karmelizacji i chrupkości. W formie kruszonki cukier łączy się z masłem i mąką, tworząc złocistą, kruszącą się strukturę o przyjemnej słodyczy i lekko maślanym aromacie. Pod względem odżywczym cukier dostarcza głównie łatwo przyswajalnych węglowodanów i kalorii bez istotnych witamin czy białka, działa jako szybkie źródło energii, lecz powinien być spożywany umiarkowanie. W kuchni sprawdza się idealnie jako składnik kruszonki do owoców, ciast, babeczek i deserów, pomaga także w karmelizowaniu i równoważeniu kwasowości. Przechowywać go należy szczelnie zamknięty w suchym, chłodnym miejscu, z dala od wilgoci i silnych zapachów, aby zachował sypkość i świeżość.