Menu

Opis

Hummus to kremowa pasta z ciecierzycy z tahini, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i czosnkiem, o delikatnie orzechowo-cytrusowym, lekko pikantnym i słonym smaku; ma jedwabistą, jasnobeżową konsystencję często ozdobioną oliwą, papryką lub natką pietruszki. Pod względem odżywczym hummus jest źródłem białka roślinnego, błonnika, zdrowych tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych oraz witamin i minerałów, takich jak kwas foliowy, żelazo i magnez; regularne spożywanie może pomagać w kontrolowaniu apetytu, stabilizacji poziomu cukru we krwi i wspierać zdrowie serca dzięki zdrowym tłuszczom. W kuchni hummus sprawdza się jako dip do warzyw i pieczywa, smarowidło do kanapek, dodatek do sałatek i bowlów oraz baza sosów i marynat; przechowuj go w szczelnym pojemniku w lodówce do 4–7 dni, polewając odrobiną oliwy, aby nie wysychał, a dłuższe przechowywanie (do 1–2 miesięcy) wymaga zamrożenia w porcjach.

Wartości odżywcze (na 100g)

Brak danych o wartościach odżywczych

Informacje

Kategorie

🥗 Podobne składniki

Tahini

🆕 Najnowsze przepisy

Andyjska Miska Mocy z Quinoa, Wędzonym Batatem i Kremem z Awokado

⏱️ 75 min 👁 46

Tarta 'Ogródkowe Skarby' na Ziołowym Spodzie

⏱️ 90 min 👁 59

Pieczone ziemniaki w ziołowej soli z kremowym gzikiem chrzanowym

⏱️ 75 min 👁 30

Kremowa Zapiekanka z Młodej Kapusty z Białą Kiełbasą pod Koperkową Kruszonką

⏱️ 75 min 👁 31

🎲 Losowy przepis

Spróbuj czegoś nowego!

Tagine jagnięcy z morelami

⏱️ 150 min 📂 Dania główne

📰 Najnowsze aktualności

24.12.2025 · Porady

Jak przechowywać posiekane pistacje, żeby dłużej się trzymały

23.12.2025 · Porady

Najczęstsze błędy przy gotowaniu owsianki z owocami

23.12.2025 · Porady

Jak przechowywać karkówkę wieprzową, żeby dłużej się trzymała?

Zobacz wszystkie aktualności →