Żółtko jaja
Opis
Żółtko jaja ma kremowy, bogaty smak i miękką, gęstą konsystencję o intensywnej żółto-pomarańczowej barwie, która dodaje potrawom koloru i aksamitności. Jest składnikiem o wysokiej gęstości odżywczej: zawiera tłuszcze, białka, cholinę, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K), luteinę i zeaksantynę oraz minerały. Przy umiarkowanym spożyciu wspiera funkcje poznawcze i zdrowie oczu, chociaż osoby z problemami z cholesterolem powinny konsultować jego ilość w diecie. Kulinarne zastosowania żółtka są wszechstronne: jest podstawą sosów emulsyjnych (majonez, holenderski), kremów, kremówek, budyniów, lodów i wypieków oraz spoiwem w panierkach i farszach. Przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku przy temperaturze około 4°C; całe jajka mogą wytrzymać kilka tygodni, wyodrębnione żółtka najlepiej pokryć wodą lub zamrozić po wymieszaniu z odrobiną soli lub cukru, by zachować jakość.