Menu

Boczniaki

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Boczniaki to delikatne, wachlarzowate grzyby o falistych, plasterkowatych kapeluszach w odcieniach bieli, szarości lub beżu i gęstych blaszkach. Mają przyjemny umami smak z lekko orzechową lub morską nutą i mięsistą, sprężystą teksturę, co czyni je świetnym substytutem mięsa w wielu potrawach. W kuchni sprawdzają się smażone, grillowane, duszone, jako dodatek do zup, sosów, makaronów, risotto, potraw azjatyckich czy panierowane i pieczone jako „stek” lub „krewetki” w wersjach wegańskich. Pod względem odżywczym boczniaki są niskokaloryczne, bogate w białko roślinne, błonnik, witaminy z grupy B, potas, selen oraz związki przeciwutleniające i beta‑glukany wspierające układ odpornościowy. Najlepiej przechowywać je w lodówce, luźno owinięte w papierowy ręcznik lub w papierowej torbie, unikać szczelnych opakowań; świeże zużyć w ciągu kilku dni. Można je też poddawać krótkotrwałemu duszeniu przed zamrożeniem lub suszyć do dłuższego przechowywania.

Wartości odżywcze (na 100g)

33 kcal Kalorie
3,3g Białko
6,1g Węglowodany
0,4g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 30.0g
Kategorie