Boczniaki królewskie
Opis
Boczniaki królewskie (Pleurotus eryngii) mają masywny, mięsisty trzon i stosunkowo niewielki kapelusz w odcieniach kremu do brązu, z zwartą, soczystą strukturą i delikatnym, lekko orzechowym oraz umami smakiem przypominającym bulion warzywny. Są cenione za zwartą teksturę, która po obróbce termicznej nabiera nuty „mięsnej” i przyjemnej chrupkości na brzegach. Pod względem odżywczym są niskokaloryczne, bogate w białko i błonnik, dostarczają witamin z grupy B, potasu, selenu i przeciwutleniaczy; mogą wspierać układ odpornościowy, korzystnie wpływać na profil lipidowy i regulację glikemii. W kuchni sprawdzają się do grillowania, smażenia, pieczenia i duszenia, świetnie zastępują mięso w kotletach, „stekach” z pieczarek, potrawach azjatyckich i kremowych sosach, dobrze chłoną marynaty i aromaty. Należy przechowywać je nieumyte w lodówce, najlepiej w papierowej torbie lub w przewiewnym pojemniku, zużyć w ciągu kilku dni; do dłuższego przechowania można je blanszować i mrozić lub suszyć.