Bułka tarta lub kasza manna
Opis
Bułka tarta i kasza manna to dwa proste, lecz uniwersalne składniki. Bułka tarta powstaje z wysuszonego, zmielonego pieczywa i ma neutralny, lekko tostowy aromat oraz drobną, sypką strukturę, natomiast kasza manna to drobna kasza pszenna o delikatnym, lekko słodkawym smaku i kremowej konsystencji po ugotowaniu. Oba produkty dostarczają głównie węglowodanów; kasza manna ma zwykle więcej białka, żelaza i witamin z grupy B niż bułka tarta, która może zawierać też błonnik i tłuszcz zależnie od użytego pieczywa. Są łatwo przyswajalne i dają szybkie źródło energii. W kuchni bułka tarta nadaje chrupkości panierkom, zapiekankom i klopsikom, a kasza manna sprawdza się w deserach, kleikach dla dzieci, zagęszczaniu sosów i jako baza do puddingów. Przechowywać należy w szczelnym opakowaniu w chłodnym, suchym miejscu, a na dłuższy okres w lodówce lub zamrażarce, aby zapobiec zawilgoceniu i molom.