Ciemny rum lub bourbon
Opis
Ciemny rum lub bourbon to bursztynowe do głębokobrązowego barwy alkohole o skoncentrowanym, słodowo-karmelowym aromacie; rum często nawiązuje do melasy, przypraw i suszonych owoców, natomiast bourbon wyróżnia się wanilią, dębem i toffee z nutą dymności. W smaku są pełne, gładkie i długo finiszujące, co czyni je atrakcyjnymi zarówno do picia, jak i do gotowania. Jako destylaty dostarczają głównie kalorii pochodzących z alkoholu (ok. 7 kcal/g) i niewielkich ilości związków aromatycznych oraz śladowych minerałów; korzyści zdrowotne są ograniczone i związane z umiarkowanym spożyciem, przy czym warto podkreślić, że alkohol to kalorie „puste” i należy go stosować oszczędnie. W kuchni sprawdzają się do deglasowania, marynat, sosów, deserów, flambé i koktajli, wzbogacając smaki. Przechowywać szczelnie postawione pionowo, w chłodnym, ciemnym miejscu z dala od światła i ciepła; po otwarciu smak może powoli ewoluować, ale nie wymaga chłodzenia.