Czerstwa bułka pszenna
Opis
Czerstwa bułka pszenna ma wyraźnie suchą, twardą skórkę i zbity, lekko żółtawy miąższ o łagodnym, zbożowym, nieco słodkawym smaku. Utrata wilgoci podkreśla strukturę i aromat mąki, co ułatwia krojenie i panierowanie. Pod względem odżywczym pozostaje źródłem głównie węglowodanów skrobiowych, niewielkiej ilości białka i śladowych ilości tłuszczu oraz składników mineralnych i witamin z grupy B; ze względu na mniejszą zawartość wody dostarcza nieco więcej kalorii na porcję w porównaniu z świeżym pieczywem. Jako element diety stanowi szybkie źródło energii i wspomaga uczucie sytości, a jego dalsze wykorzystanie zmniejsza marnowanie żywności. W kuchni czerstwa bułka jest wyjątkowo uniwersalna: świetnie nadaje się na bułkę tartą, do nadzień, klopsów i zapiekanek, do zagęszczania zup, na grzanki czy pudding chlebowy, a także do odświeżenia w postaci tostów francuskich po namoczeniu. Przechowuje się ją najlepiej w suchym miejscu w papierowej torbie lub pojemniku umożliwiającym wentylację krótkoterminowo, a na dłużej w zamrażarce; do odświeżenia wystarczy zwilżyć i podpiec w piekarniku lub opiekaczu.