Menu

Curry

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Curry to ogólna nazwa mieszanki przypraw pochodzącej z kuchni południowoazjatyckiej, zwykle o złoto‑żółtej do brązowej barwie i intensywnym, złożonym aromacie. Smak bywa ciepły, ziemisty i lekko pikantny, z dominującą nutą kurkumy przełamanej kminem, kolendrą, gorczycą i odrobiną imbiru lub pieprzu, co daje zarówno głębię, jak i świeżość. Pod względem odżywczym curry jest niskokaloryczne, bogate w przeciwutleniacze i minerały takie jak żelazo czy mangan; zawarta w kurkumie kurkumina wykazuje właściwości przeciwzapalne i wspomagające trawienie, a mieszanka może wspierać odporność i metabolizm. W kuchni curry pasuje do duszonych dań, sosów, zup, marynat, potraw z warzyw, mięsa i roślin strączkowych oraz do ryżu i kremowych sosów na bazie mleka kokosowego. Przechowuj je w szczelnym, nieprzezroczystym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu; najlepiej używać w ciągu 6–12 miesięcy dla pełni aromatu.

Wartości odżywcze (na 100g)

325 kcal Kalorie
14,3g Białko
55,8g Węglowodany
14,0g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 100.0g
Kategorie

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Kurczak z grilla w marynacie

⏱️ 90 min 🟡 medium