Czerstwe bułki pszenne (kajzerki)
Opis
Czerstwe bułki pszenne (kajzerki) mają twardą, suchą skórkę i zbity, mniej sprężysty miąższ o łagodnym, lekko słodkawym smaku typowym dla białej mąki; wyglądem przypominają przyciemnione, zwartych kształtów bułki, które straciły świeżość. Pod względem odżywczym są źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów dostarczających energii, zawierają niewielkie ilości białka i tłuszczu oraz, w przypadku mąki wzbogacanej, witamin z grupy B i żelaza, jednak mają mało błonnika, dlatego warto spożywać je umiarkowanie jako element bardziej zrównoważonej diety. Czerstwe kajzerki doskonale nadają się do przygotowania bułki tartej, grzanek, farszu, puddingów, tostów francuskich czy sałatek panzanella, a także do zagęszczania zup i sosów. Najlepiej przechowywać je sucho w papierowej torbie lub lnianej ściereczce krótkoterminowo, a na dłużej zamrozić; do odświeżenia wystarczy skropić wodą i podgrzać w piekarniku kilka minut.