Endywia (cykoria belgijska)
Opis
Endywia (cykoria belgijska) to niewielka, „torpedowata” główka o zwartym układzie jasnożółtych, chrupkich liści i delikatnej, przyjemnie gorzkawej nucie smakowej z lekko orzechowym posmakiem. Wyglądem przypomina małą cykorię lub sałatę rzymską, a goryczka jest najbardziej wyraźna przy surowym spożyciu, łagodniejąc przy obróbce cieplnej. Jest niskokaloryczna, bogata w błonnik i zawiera witaminy: głównie K i foliany, ponadto niewielkie ilości witaminy A i C oraz minerały typu potas i mangan; zawiera też inulinę, korzystną dla flory jelitowej. Dzięki temu wspiera trawienie, daje uczucie sytości i przyczynia się do zdrowia kości oraz układu krążenia. W kuchni świetnie sprawdza się na surowo w sałatkach i korekcie smaków (z cytrusami, orzechami, serem pleśniowym), a także karmelizowana, grillowana lub zapiekana jako dodatek do dań głównych. Przechowuj w lodówce w perforowanym worku, w ciemnym, chłodnym miejscu, z dala od wilgoci i etylenu, najlepiej zużyć w ciągu tygodnia.