Galaretka w proszku, smak agrestowy (zielona)
Opis
Galaretka w proszku o smaku agrestowym (zielona) ma intensywny, lekko kwaśno-słodki aromat agrestu i jasnozielony, przezroczysty kolor po rozpuszczeniu, z delikatną, sprężystą konsystencją. Produkt w postaci proszku zwykle zawiera cukier lub substytuty słodzące oraz środek żelujący (żelatynę lub pektynę/agar), aromaty i barwniki, co daje szybki efekt smakowy i dekoracyjny. Pod względem odżywczym galaretka jest niskotłuszczowa i uboga w białko, stanowiąc głównie źródło węglowodanów (cukrów) chyba że wybierzemy wersję bezcukrową; jeśli użyto żelatyny, może dostarczać kolagenu wspierającego skórę i stawy, lecz korzyści są ograniczone ze względu na niewielkie porcje. Świetnie pasuje do deserów, tortów, musów, sałatek owocowych, dekoracji ciast, nadzień do ciastek i napojów chłodzących. Przechowywać proszek w suchym, chłodnym miejscu, w szczelnym opakowaniu, z dala od światła; przygotowaną galaretkę trzymać w lodówce i spożyć w ciągu kilku dni.