Ganoderma lucidum
Opis
Ganoderma lucidum (reishi) to twardy, koreczkowaty grzyb o połyskującej, czerwono-brązowej kapeluszu i korzennym, mocno gorzkim, drewnianym smaku, dlatego częściej stosuje się go w formie suszu lub ekstraktów niż jako element potrawy do żucia. Z punktu widzenia odżywczego dostarcza niewiele kalorii i makroskładników, ale jest bogaty w polisacharydy (w tym beta-glukany), triterpeny i przeciwutleniacze, które wiążą się z właściwościami immunomodulującymi, przeciwzapalnymi i adaptogennymi; dowody kliniczne są obiecujące, lecz zróżnicowane, dlatego korzyści należy traktować ogólnie. W kuchni reishi używa się głównie do odwarów, herbat, bulionów, toników i proszku dosypywanego do latte, zup miso czy gęstych potraw umami, gdzie suski smak łączy się z korzennymi przyprawami i tłustszymi bazami. Suszony przechowuj w szczelnym, suchym pojemniku w chłodnym, ciemnym miejscu; proszki i ekstrakty trzymaj szczelnie zamknięte i stosuj w rozsądnym czasie (zwykle kilka–kilkanaście miesięcy), unikając wilgoci.