Golonka wieprzowa tylna
Opis
Golonka wieprzowa tylna to soczysty, mięsisty kawałek z kością, o ciemnoróżowym kolorze mięsa i wyraźnej warstwie tłuszczu oraz bogatej, żelatynowej strukturze po długim gotowaniu. Smak jest głęboki, mięsny i lekko słodkawy, doskonale komponuje się z pikantnymi przyprawami, piwem i musztardą. Typowo używa się jej do duszenia, pieczenia w niskiej temperaturze, wolnego gotowania na buliony i gulasze oraz przygotowywania galarety. Pod względem odżywczym golonka dostarcza białka, kolagenu, witamin z grupy B, żelaza i cynku, co wspiera odbudowę tkanek i zdrowie stawów, lecz jest też bogata w tłuszcze nasycone, dlatego warto spożywać ją z umiarem. Surową przechowuj w lodówce 1–2 dni lub zamroź do 6 miesięcy, gotowaną przechowuj 3–4 dni, przechowując w szczelnym pojemniku i rozmrażając w lodówce.