Gruszka (np. konferencja)
Opis
Gruszka konferencja to klasyczna, stożkowata gruszka o zielonożółtej skórce z drobnymi, brązowymi plamkami i słodko-miodowym aromacie. Miąższ jest kremowy, soczysty i lekko ziarnisty, przy dojrzałości miękki i bardzo słodki, w chłodniejszym stanie zachowuje przyjemną chrupkość. Jest źródłem błonnika pokarmowego (zwłaszcza pektyn), witaminy C, potasu i przeciwutleniaczy, ma niską gęstość energetyczną, wspiera trawienie, uczucie sytości i zdrowie serca oraz pomaga w kontroli poziomu cukru we krwi dzięki zawartości błonnika. W kuchni sprawdza się świeża w sałatkach i przekąskach, świetnie komponuje się z serami i wędlinami, nadaje się do pieczenia, duszenia, gotowania na kompoty, konfitury i jako dodatek do dań mięsnych. Aby przedłużyć trwałość, przechowuj niedojrzałe gruszki w temperaturze pokojowej aż do mięknięcia, następnie w lodówce w szufladzie na owoce (0–4°C), nie myj przed schowaniem i trzymaj z dala od szybko dojrzewających owoców, gdy chcesz spowolnić proces dojrzewania.