Menu

Guanciale

Opis

Guanciale to włoska słonina z policzków wieprzowych, o marmurkowej strukturze i białej, kremowej tłuszczowej warstwie otaczającej różowe mięso. Smak jest intensywny, pełny umami, słony z delikatną słodyczą i pikantnymi nutami, zwłaszcza jeśli została doprawiona pieprzem i ziołami podczas peklowania. Pod względem wartości odżywczych dostarcza dużo energii i tłuszczów, w tym jednonienasyconych oraz nasyconych, a także białka, witamin z grupy B oraz minerałów takich jak żelazo i cynk; należy jednak spożywać ją umiarkowanie ze względu na wysoką zawartość sodu i tłuszczu. W kuchni guanciale jest klasykiem do carbonary, amatriciany i gricii, doskonale podkreśla smak sosów, zup, fasolowych potraw i pieczonych warzyw, a po zrumienieniu dodaje chrupkości i bogatego aromatu. Przechowuje się ją najlepiej w lodówce w oryginalnym opakowaniu lub szczelnie owiniętą papierem do wędlin, po rozkrojeniu zużyć w ciągu 1–2 tygodni; można też porcjować i zamrażać do około 3 miesięcy, a przed smażeniem wyjąć na chwilę do temperatury pokojowej.

Wartości odżywcze (na 100g)

655 kcal Kalorie
8,5g Białko
0,0g Węglowodany
69,6g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 100.0g