Jackfruit (dżakfrut)
Opis
Jackfruit (dżakfrut) to ogromny, owalny owoc z grubą, lekko kolczastą skórką od zielonej do żółtej i gęsto ułożonymi, żółtymi jajowatymi miąższami oraz dużymi nasionami. Dojrzały miąższ ma słodki, tropikalny smak przypominający mieszankę banana, mango i ananasa, natomiast niedojrzały jest łagodny, chrupiący i ma strukturalnie podobny do mięsa, co czyni go popularnym substytutem białka roślinnego. Dżakfrut dostarcza błonnika, witaminy C, potasu i niektórych witamin z grupy B, a nasiona są źródłem białka i minerałów, co sprzyja trawieniu, wspiera odporność i gospodarkę elektrolitową. W kuchni niedojrzały dżakfrut wykorzystuje się w potrawach wytrawnych jak curry, tacos czy „pulled” roślinne mięsa, a dojrzały trafia do deserów, smoothie i konfitur; nasiona po ugotowaniu lub upieczeniu są jadalne. Przechowywać go można w temperaturze pokojowej aż do dojrzenia, po przekrojeniu trzymać w lodówce do kilku dni lub mrozić porcjami; gotowy produkt z puszki lub własnoręcznie ugotowany dobrze znosi zamrażanie.