Menu

Kaczka (udko konfitowane)

Opis

Kaczka (udko konfitowane) ma intensywny, lekko dziczy aromat i bogaty, maślano-mięsisty smak; mięso jest ciemne, soczyste i delikatne, a skórka po krótkim zapieczeniu staje się chrupiąca i złocista. Konfitowanie nadaje mu jedwabistą teksturę oraz głęboki, pełny profil smakowy, który dobrze łączy się z owocowymi, słodko-kwaśnymi czy pikantnymi dodatkami. Pod względem odżywczym udko kaczki dostarcza dużo białka, żelaza, cynku, witamin z grupy B (zwłaszcza B12) i selenu, co wspiera krwiotworzenie i metabolizm; jest jednak także bardziej kaloryczne i tłuste niż drób, zwłaszcza gdy przechowywane w tłuszczu konfitującym. Konfitowane udko świetnie pasuje do ziemniaków, soczewicy, zimowych sałat, cassoulet i kanapek typu rillettes, a przed podaniem najlepiej zapiec je, żeby skórka odzyskała chrupkość. Przechowywać w lodówce szczelnie zanurzone w tłuszczu lub w próżniowym opakowaniu do 7–10 dni, a zamrażać można do 2–3 miesięcy; podgrzewać powoli w piekarniku, unikając mikrofali.

Wartości odżywcze (na 100g)

211 kcal Kalorie
24,0g Białko
0,0g Węglowodany
12,5g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 100.0g