Menu

Kaczki tłuszcz

Opis

Kaczki tłuszcz, czyli tłuszcz z kaczki, to jasnozłota, jedwabista tłuszczowa substancja o bogatym, lekko orzechowym i umami aromacie. Po schłodzeniu twardnieje, a po rozgrzaniu daje przyjemnie błyszczącą, aromatyczną powłokę, która podkreśla smak mięsa i warzyw. Jako składnik kulinarny ceniony jest za intensywność smaku i wysoką temperaturę dymienia, co ułatwia smażenie i pieczenie. Pod względem odżywczym jest kaloryczny i bogaty w tłuszcze, zwłaszcza jednonienasycone (kwas oleinowy), z mniejszym udziałem tłuszczów nasyconych niż masło. Zawiera też śladowe ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Stosowany z umiarem może zastąpić inne tłuszcze w kuchni. Idealnie pasuje do confit, pieczonych ziemniaków, smażenia warzyw, przygotowania sosów i wypieku kruchego ciasta. Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce po odsączeniu i przefiltrowaniu; w chłodzie twardnieje i zachowuje świeżość przez kilka tygodni, a zamrożony kilka miesięcy.

Wartości odżywcze (na 100g)

882 kcal Kalorie
0,0g Białko
0,0g Węglowodany
100,0g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 100.0g