Kalmary
Opis
Kalmary mają delikatny, lekko słodkawy smak morza i mięso o zwartym, ale kruchym miąższu, który przy krótkim smażeniu lub szybkim grillowaniu pozostaje miękki, a przy długiej obróbce staje się gumowaty. Surowe są perłowo-szare, po ugotowaniu bieleją lub różowieją; charakterystyczne są rurkowaty płaszcz i wachlarz macek. Pod względem odżywczym są niskokaloryczne i chude, bogate w białko wysokiej jakości oraz witaminy z grupy B (w tym B12) i minerały takie jak selen, fosfor, miedź i jod, a także zawierają niewielkie ilości kwasów omega-3, co wspiera pracę tarczycy, układ nerwowy i sercowo-naczyniowy. Kulinarnie kalmary sprawdzają się jako składnik sałatek, zup, paelli, makaronów, dań smażonych (krążki „calamari”), grillowanych lub duszonych i znakomicie łączą się z cytryną, czosnkiem, pietruszką, oliwą, chilli czy sosem sojowym. Świeże przechowuj w chłodzie 0–2°C i zużyj w ciągu 1–2 dni, a jeśli nie planujesz szybkiego użycia, natychmiast zamroź w szczelnym opakowaniu; rozmrażaj w lodówce i nie zamrażaj ponownie.