Kapusta choy sum
Opis
Kapusta choy sum to delikatne, azjatyckie warzywo o jasnozielonych, chrupiących łodygach, mięsistych liściach i drobnych żółtych kwiatkach, które nadają mu lekko słodkawy, nieco pieprzny aromat przypominający mieszankę bok choy i gorczycy. Wyglądem przywodzi na myśl młodą kapustę z delikatnymi pędami i połyskującymi liśćmi. Jest niskokaloryczne, bogate w witaminy A, C i K, kwas foliowy, wapń oraz błonnik, a także przeciwutleniacze wspierające odporność, zdrowie kości i układ pokarmowy. W kuchni choy sum świetnie sprawdza się w szybkich stir‑fry, blanszowaniu, gotowaniu na parze, zupach i daniach z makaronem, dobrze komponując się z czosnkiem, imbirem, sosem sojowym, ostrygowym, sezamem, owocami morza, mięsem i tofu. Przechowuj nieumyte pęczki w perforowanym woreczku w lodówce, w przegródce warzywnej, najlepiej zużyć w ciągu 3–5 dni; nadmiar wilgoci osłabia strukturę liści, a do dłuższego przechowania warto blanszować i zamrażać.