Menu

Kardamon zielony

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Kardamon zielony to małe, jaskrawozielone strączki zawierające drobne czarne nasiona o intensywnym, świeżo-cytrusowym, lekko kwiatowym i żywicznym aromacie z nutą kamfory i słodyczy. Jest bogaty w olejki eteryczne (m.in. cineol, terpineol), przeciwutleniacze oraz śladowe ilości minerałów, co przekłada się na właściwości wspomagające trawienie, działanie przeciwzapalne i antyseptyczne; tradycyjnie używa się go także dla odświeżenia oddechu i łagodzenia dolegliwości żołądkowych. W kuchni kardamon zielony doskonale pasuje do potraw zarówno słodkich, jak i wytrawnych — chai, kawy, deserów, wypieków, ryżu (biryani), gulaszy i mieszanek przyprawowych. Najintensywniejszy aromat daje użyty w całości lub świeżo utarty. Przechowuj całe strączki w szczelnym, nieprzezroczystym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu; mielony kardamon traci aromat szybko, więc najlepiej mielić tuż przed użyciem.

Wartości odżywcze (na 100g)

311 kcal Kalorie
11,0g Białko
68,0g Węglowodany
7,0g Tłuszcze

Informacje