Menu

Ketchup organiczny

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Ketchup organiczny to gładki, intensywnie czerwony sos o wyraźnym, zbalansowanym smaku słodko-kwaśnym z charakterystyczną, pomidorową nutą i subtelną kwaskowatością octu. Konsystencja jest gęsta i jednorodna, a aromat pełniejszy niż w przemysłowych odpowiednikach dzięki użyciu dojrzałych, ekologicznie uprawianych pomidorów i naturalnych przypraw. Typowe zastosowania obejmują dip do frytek i przekąsek, dodatek do burgerów, hot-dogów i kanapek, składnik marynat i glazur mięsnych oraz wzbogacenie sosów, zup i sałatek; świetnie łączy się z mięsem, ziemniakami i jajkami. Pod względem wartości odżywczych ketchup organiczny jest niskotłuszczowy i źródłem likopenu oraz witaminy C i przeciwutleniaczy pochodzących z pomidorów, jednak warto zwracać uwagę na zawartość cukru i soli. Produkty organiczne rzadziej zawierają konserwanty i sztuczne barwniki, co czyni je zdrowszym wyborem w umiarkowanych ilościach. Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu przed otwarciem; po otwarciu trzymać w lodówce, najlepiej zużyć w ciągu 4–6 tygodni i pamiętać o zamkniętej butelce oraz unikaniu długiej ekspozycji na światło.

Wartości odżywcze (na 100g)

112 kcal Kalorie
1,3g Białko
27,0g Węglowodany
0,1g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 100.0g