Kiełbasa chorizo
Opis
Kiełbasa chorizo to intensywny, czerwono-pomarańczowy produkt o wyraźnym, dymnym i pikantnym smaku dzięki papryce (pimentón) i często czosnkowi; tekstura bywa grubo mielona i aromatyczna, od łagodnej wersji hiszpańskiej po ostrzejsze meksykańskie odmiany, świeże lub suszone. Sprawdza się znakomicie w potrawach jednogarnkowych, paelli, tapas, smażonych jajkach, kanapkach i jako dodatek do zup, gulaszy czy pizzy, gdzie wnosi głęboki, korzenny charakter. Pod względem odżywczym chorizo jest dobrym źródłem białka, żelaza i witamin z grupy B, ale jest też bogate w tłuszcze nasycone i sód, dlatego warto spożywać je umiarkowanie lub wybierać chudsze wersje. Świeże chorizo należy przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 1–2 dni albo po ugotowaniu w ciągu 3–4 dni; suszona, peklowana kiełbasa zachowuje się dłużej w chłodzie, a dla dłuższego przechowywania można ją zamrozić (do około 2 miesięcy), rozmrażając w lodówce.