Kmin rzymski (kumin), mielony
Opis
Kmin rzymski (kumin), mielony, to drobny proszek o ciepłym, ziemisto-orzechowym aromacie z nutą gorzkawo-pikantną; ma żółto-brązowy kolor i intensywny zapach, który uwalnia się najlepiej po krótkim podsmażeniu. Jego smak dodaje potrawom głębi i lekko dymnego charakteru, świetnie balansując pikantne i kwaśne składniki. Pod względem odżywczym kumin jest źródłem żelaza, błonnika i przeciwutleniaczy oraz zawiera niewielkie ilości białka i minerałów; tradycyjnie przypisuje mu się właściwości wspomagające trawienie, redukcję wzdęć oraz wsparcie odpornościowe. Mielony kumin doskonale pasuje do dań kuchni indyjskiej, śródziemnomorskiej i meksykańskiej, przyprawiając curry, gulasze, mięsa, roślinne dania jednogarnkowe, marynaty i salsy. Przechowywać go szczelnie w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu, najlepiej w szczelnym pojemniku, aby zachował aromat przez około 3–6 miesięcy.