Menu

Koper włoski (fenkuł)

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Koper włoski (fenkuł) ma charakterystyczną, jędrną białą bulwę z zielonymi łodygami i pierzastymi listkami; smak jest delikatnie słodkawy z wyraźną nutą anyżu i lukrecji, a surowy ma chrupiącą, soczystą teksturę, po obróbce staje się miękki i bardziej kremowy. Fenkuł jest niskokaloryczny, bogaty w błonnik, witaminę C, potas, kwas foliowy i związki fenolowe, w tym anetol, które mają działanie przeciwutleniające; regularne spożycie może wspomagać trawienie, redukować wzdęcia, działać przeciwzapalnie i korzystnie wpływać na układ sercowo-naczyniowy. W kuchni fenkuł sprawdza się surowy w sałatkach i carpaccio, jako dodatek do ryb, owoców morza, pomarańczy i oliwek, a także pieczony, duszony czy w zupach i duszonych daniach; nasiona są aromatycznym przyprawowym akcentem. Przechowuj cały, nieumyty fenkuł w chłodnej szufladzie lodówki w perforowanym worku, liście oddzielnie i zużyj je w ciągu kilku dni, natomiast bulwa zachowa świeżość do około 1–2 tygodni.

Wartości odżywcze (na 100g)

31 kcal Kalorie
1,2g Białko
7,3g Węglowodany
0,2g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 20.0g
Kategorie