Koper z baldachami
Opis
Koper z baldachami to intensywnie zielona, delikatna roślina o feerii cienkich, pierzastych listków i charakterystycznych żółtawych baldachach kwiatów, których osadzone później nasiona mają aromat anyżowo-cytrusowy. Smak kopru jest świeży, lekko słodkawy z nutą anyżu i pikantnej goryczki, a baldachy dodają subtelnej, kwiatowej głębi. Roślina jest niskokaloryczna, bogata w witaminy A, C i K oraz minerały takie jak wapń i żelazo, zawiera przeciwutleniacze i olejki eteryczne wspomagające trawienie, działające przeciwzapalnie i przeciwdrobnoustrojowo. Koper z baldachami idealnie pasuje do ryb, ziemniaków, sałatek, zup, sosów jogurtowych i marynat; baldachy są niezastąpione w kiszeniu ogórków i aromatyzowaniu octu czy oleju. Przechowuj świeży koper w lodówce, stojący w słoiku z wodą lub owinięty wilgotnym ręcznikiem papierowym w perforowanym worku; baldachy można suszyć, mrozić w porcjach lub zakonserwować w soli czy occie, by zachować aromat.