Kozieradka (nasiona)
Opis
Kozieradka (nasiona) to drobne, twarde ziarenka o żółto‑brązowej barwie i lekko egzotycznym, gorzkawo‑słodkawym smaku z nutą karmelu lub syropu klonowego, które zyskują bardziej orzechowy aromat po uprażeniu. Są bogate w białko, błonnik, żelazo, magnez i witaminy z grupy B oraz związki bioaktywne (saponiny, diosgenina), dlatego wspierają trawienie, kontrolę poziomu cukru i profilu lipidowego oraz dostarczają wartościowych makro‑ i mikroskładników. W kuchni nasiona kozieradki stosuje się w mieszankach przyprawowych, curry, marynatach, chlebach i potrawach duszonych; po uprażeniu lub zmieleniu łagodzą gorycz i uwalniają intensywny aromat, dobrze łączą się z cebulą, pomidorami i jogurtem. Przechowuj je w szczelnym opakowaniu, w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu; dla dłuższej świeżości możesz trzymać je w lodówce lub zamrozić.