Kraby
Opis
Kraby to owoce morza o delikatnym, lekko słodkawym i słonawym smaku oraz zwartej, włóknistej teksturze białego mięsa. Na surowo pancerze bywają ciemniejsze lub niebieskawe, natomiast po ugotowaniu przybierają intensywną czerwień; mięso z szczypiec i korpusu ma subtelny aromat morza i atrakcyjny wygląd w daniach. Mięso kraba dostarcza wysokiej jakości, chudego białka, jest bogate w kwasy omega‑3, witaminę B12, selen, cynk i fosfor, co wspiera układ krążenia, nerwowy i odpornościowy, choć osoby z alergią na skorupiaki powinny go unikać, a osoby z podwyższonym cholesterolem zachować umiar. Kraby świetnie pasują do zup, sałatek, past, sushi, kotlecików krabowych i dań makaronowych, łącząc się z masłem, cytrusami, koperkiem i pikantnymi dodatkami. Przechowywać je należy schłodzone (0–4°C) i zużyć świeże w 1–2 dni; ugotowane do 3–4 dni, można też porcjować i szybko zamrażać, rozmrażać wyłącznie w lodówce.