Kumin mielony (kmin rzymski)
Opis
Kumin mielony (kmin rzymski) to drobny, żółtawo-brązowy proszek o intensywnym, ciepłym aromacie z nutami ziemistymi, orzechowo-korzennymi i subtelną goryczką; jego zapach jest skoncentrowany i dodaje potrawom głębi oraz pikantno-słonego akcentu. Wartości odżywcze obejmują niewielkie ilości białka i tłuszczu oraz minerały takie jak żelazo, wapń i magnez, a także przeciwutleniacze i związki fitochemiczne, które wspomagają trawienie, mogą łagodzić wzdęcia i przyczyniać się do ogólnego wsparcia metabolizmu i odporności. Kumin fantastycznie komponuje się z kuchniami Bliskiego Wschodu, Indii, Meksyku i Afryki, dodając charakteru mięsom, daniom z roślin strączkowych, zupom, gulaszom, marynatom i mieszaninom przypraw. Aby zachować maksymalny aromat, przechowuj kumin mielony w szczelnym pojemniku, w chłodnym, ciemnym miejscu z dala od wilgoci i źródeł ciepła; najlepiej zużyć go w ciągu około 6–12 miesięcy, ponieważ z czasem traci intensywność.