Likier pomarańczowy (grand marnier lub cointreau)
Opis
Likier pomarańczowy (np. Grand Marnier, Cointreau) ma intensywny, czysty aromat skórki pomarańczy z wyraźną słodko-gorzką nutą; Grand Marnier jest bursztynowy z dodatkiem brandy i wanilii, Cointreau jest klarowny i ostrzejszy w smaku. Z punktu widzenia żywieniowego to produkt alkoholowy o zawartości alkoholu zwykle 30–40% i stosunkowo wysokiej kaloryczności wynikającej z alkoholu i cukrów, dostarczający minimalnych ilości witamin i minerałów oraz śladowych olejków eterycznych i przeciwutleniaczy z skórki pomarańczy; należy spożywać umiarkowanie. W kuchni likier pomarańczowy używa się do koktajli (margarita, cosmopolitan), deserów (sosy, crème brûlée, tiramisu), flambé, marynat i glazur do mięs oraz wypieków, gdzie podbija aromat owoców i dodaje głębi. Przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w chłodnym, ciemnym miejscu; nie wymaga chłodzenia po otwarciu, lecz z czasem aromat może łagodnie się zmieniać.