Liście curry
Opis
Liście curry to drobne, błyszczące, ciemnozielone listki złożonego liścia drzewa Murraya koenigii, o intensywnym, cytrusowo-orzechowym aromacie z lekką goryczką. W kuchni zachowują swój zapach po krótkim podsmażeniu i dodają świeżości potrawom. Z punktu widzenia odżywczego są źródłem witamin A, C i kilku witamin z grupy B oraz minerałów takich jak żelazo i wapń, a także przeciwutleniaczy i związków fitochemicznych, które mogą wspierać trawienie i działać przeciwzapalnie. Typowo używa się ich w kuchni indyjskiej jako składnika tadki do curry, dals, chutneyów, ryżu i sosów, dobrze komponują się z gorczycą, kuminem, kurkumą, kokosem i tamaryndowcem. Przechowuje się je w lodówce owinięte papierowym ręcznikiem w zamkniętym pojemniku lub torebce, a dla dłuższego terminu można zamrozić lub przygotować pastę/olej; suszone tracą część świeżego aromatu.