Liście limonki kaffir
Opis
Liście limonki kaffir są ciemnozielone, błyszczące i charakterystycznie złożone w pary, o intensywnym, skondensowanym aromacie cytrusowo-kwiatowym z subtelną goryczką. Ich smak dodaje potrawom świeżej, limonkowej nuty, bardziej oleistej i intensywnej niż sam sok z limonki. Z punktu widzenia żywienia zawierają olejki eteryczne (źródło związków takich jak citronellal), witaminę C i przeciwutleniacze; stosowane tradycyjnie wspomagają trawienie, wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, a także mogą łagodzić dolegliwości żołądkowe. W kuchni liście kaffir są niezastąpione w tajskiej i południowo-wschodniej azjatyckiej kuchni: dodaje się je do zup (np. tom yum), curry, past, marynat, dań z ryb i drobiu, używając ich w całości, rozgniecionych lub drobno posiekanych, często wyjmując przed podaniem. Świeże liście przechowuje się w lodówce w wilgotnym ręczniku i szczelnym worku przez około 1–2 tygodnie; można je też mrozić (lub konserwować jako pastę), co dobrze zachowuje aromat, natomiast suszone tracą część świeżej, cytrusowej intensywności.