Menu

Mąka żytnia

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Mąka żytnia ma charakterystyczny, lekko ziemisty i lekko kwaśny smak oraz barwę od jasnoszarej do ciemniejszobrązowej w zależności od stopnia przemiału; jej struktura jest bardziej kleista i mniej elastyczna niż mąki pszennej. Jest bogata w błonnik, białko roślinne, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak magnez, żelazo i fosfor, a także ma niższy indeks glikemiczny od mąki pszennej, co sprzyja stabilizacji poziomu cukru i zdrowiu układu pokarmowego. Typowo używa się jej do pieczenia chleba, razowych bułek i podpłomyków, wyrabiania zakwasów, naleśników, placków oraz jako dodatek zagęszczający w gulaszach i sosach, doskonale współgra z ziarnami i syropami. Przechowywać należy w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu, a mąki pełnoziarniste warto trzymać w lodówce lub zamrażarce, aby spowolnić jełczenie.

Wartości odżywcze (na 100g)

325 kcal Kalorie
8,2g Białko
75,9g Węglowodany
1,7g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 100.0g