Makaron pełnoziarnisty (np. spaghetti)
Opis
Makaron pełnoziarnisty, najczęściej w formie spaghetti, ma nieco ciemniejszy, beżowo-brązowy kolor i delikatnie orzechowy, pełniejszy smak niż makaron z białej mąki; struktura jest bardziej ziarnista, lecz po ugotowaniu pozostaje sprężysty i satysfakcjonujący. Z żywieniowego punktu widzenia dostarcza więcej błonnika, białka roślinnego, witamin z grupy B oraz minerałów takich jak magnez i żelazo, ma niższy indeks glikemiczny, co sprzyja dłuższemu uczuciu sytości i stabilizacji poziomu cukru we krwi. W kuchni pasuje do sosów pomidorowych, oliwy z oliwek i warzyw, dań z pesto, sałatek makaronowych, zup oraz zapiekanek, dobrze łączy się z roślinnymi i mięsnymi dodatkami. Przechowuj suchy makaron w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu; ugotowany trzy-cztery dni w lodówce lub dłużej zamrożony, najlepiej porcjami.