Makaron szklany (cellophane)
Opis
Makaron szklany (cellophane) to przezroczysty, włóknisty makaron o delikatnym, neutralnym smaku i lekko sprężystej konsystencji po ugotowaniu lub namoczeniu. Najczęściej produkowany z mąki z fasoli mung lub skrobi ziemniaczanej/batatowej, dostarcza głównie węglowodanów, minimalnej ilości tłuszczu i niewielu białek. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu i często bezglutenowemu składowi stanowi lekką alternatywę dla pszennego makaronu i jest łatwo trawiony, choć warto pamiętać o umiarkowanym ładunku glikemicznym. W kuchni doskonale sprawdza się w zupach, stir-fryach, sałatkach oraz jako wypełnienie spring rolli, szybko absorbując smaki sosów i przypraw. Przechowywać suchy makaron w szczelnym opakowaniu w chłodnym, suchym miejscu z dala od światła; po ugotowaniu trzymać w lodówce i spożyć w ciągu 2–3 dni.