Menu

Malina

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Malina to delikatny owoc o jaskrawoczerwonej (czasem żółtej lub czarnej) barwie, złożony z drobnych drupeletek tworzących charakterystyczną, pustą w środku strukturę. Jej smak jest aromatyczny, słodko-kwaśny z wyraźną pikantną nutą, która dodaje świeżości potrawom. Miękka konsystencja i intensywny zapach czynią ją rozpoznawalną i pożądaną w kuchni. Maliny są niskokaloryczne, bogate w błonnik, witaminę C, mangan oraz przeciwutleniacze (antocyjany i polifenole), co wspiera odporność, zdrowie serca i układ pokarmowy oraz działa przeciwzapalnie. W kuchni świetnie pasują do deserów, dżemów, sosów, smoothie, sałatek i dań z serami czy czekoladą, a także do wypieków i napojów. Przechowywać je należy w lodówce, nie myć przed schowaniem, układać luźno w jednej warstwie i spożyć w ciągu 1–3 dni; do dłuższego przechowywania najlepiej zamrozić rozłożone na blasze.

Wartości odżywcze (na 100g)

52 kcal Kalorie
1,2g Białko
11,9g Węglowodany
0,7g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 100.0g
Kategorie