Menu

Maślaki

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Maślaki to grzyby o zaokrąglonych kapeluszach często pokrytych śluzowatą, bursztynową lub brązową skórką i gąbczastym hymenoforem pod spodem zamiast blaszek. Mają delikatny, lekko maślany, orzechowy smak i przyjemną mięsistą teksturę, która po oczyszczeniu i krótkim blanszowaniu staje się aksamitna. Pod względem odżywczym maślaki są niskokaloryczne, dostarczają białka roślinnego, błonnika, witamin z grupy B oraz minerałów takich jak potas i selen, a także związków o działaniu przeciwutleniającym. W kuchni świetnie sprawdzają się w sosach śmietanowych, zupach, risottach, pierogach i do duszenia z masłem i ziołami; dobrze łączą się z ziemniakami, kaszami i mięsem. Przechowuje się je krótko w lodówce w papierowej torbie po delikatnym oczyszczeniu, nie myjąc nadmiernie przed schładzaniem; na dłużej można blanszować i zamrażać, suszyć lub konserwować w occie.

Wartości odżywcze (na 100g)

19 kcal Kalorie
2,4g Białko
3,5g Węglowodany
0,4g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 25.0g
Kategorie