Masło ghee klarowane
Opis
Masło ghee klarowane to złocisty, przejrzysty tłuszcz o lekko orzechowym, karmelowym posmaku i aromacie prażonego masła. Powstaje przez powolne podgrzewanie masła i usunięcie białek mleka oraz wody, dlatego ma dłuższą trwałość i wysoką temperaturę dymienia. Pod względem odżywczym jest skoncentrowanym źródłem kalorii i tłuszczów nasyconych, ale zawiera także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, E, K2) oraz śladowe ilości krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych jak masłowy; klarowanie usuwa większość laktozy i kazeiny, co ułatwia tolerowanie go przez wiele osób z nietolerancją mleka. W kuchni ghee sprawdza się do smażenia, duszenia, pieczenia i jako dodatek wykończeniowy do dań, w szczególności do potraw azjatyckich, przyprawiania i prażenia przypraw. Przechowywać należy w szczelnym pojemniku w chłodnym, ciemnym miejscu; w warunkach pokojowych zachowuje świeżość przez kilka miesięcy, w lodówce nawet do roku. Unikać wprowadzania wilgoci i zabrudzeń.