Menu

Mątwy (sepie)

⚠️ Alergen

Opis

Mątwy (sepie) mają delikatny, lekko słodkawy smak morza i zwartą, mięsistą konsystencję przypominającą kalmary, z kremowo-białym mięsem i charakterystycznym wewnętrznym piórem (kością cuttlebone) oraz ciemnym workiem z atramentem. Są niskokaloryczne, bogate w białko wysokiej jakości, zawierają nienasycone kwasy omega-3, witaminy z grupy B (szczególnie B12) oraz minerały takie jak selen, fosfor, miedź i jod, co sprzyja zdrowiu serca, funkcjom mózgu, metabolizmowi i odporności; mają niewielką zawartość tłuszczu, choć zawierają cholesterol. Kuchennie mątwy pasują do grillowania, smażenia w całości lub w plasterkach, duszenia w sosach, risotto, makaronów i paelli; atrament używa się do aromatyzowania i barwienia potraw. Przechowywać na lodzie lub w najzimniejszej części lodówki i spożyć w 1–2 dni, lub szczelnie zamrozić do około 3 miesięcy; rozmrażać powoli w lodówce i unikać przegotowania, by zachować delikatność.

Wartości odżywcze (na 100g)

79 kcal Kalorie
16,1g Białko
0,8g Węglowodany
0,7g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 100.0g